Menu

Auto huren of goedkoop importeren

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, heb je keuze uit verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een auto te huren, een auto in Nederland te kopen of een auto te importeren vanuit een ander Europees land. In dat laatste geval is de BPM berekenen noodzakelijk. De BPM betaal je bovenop de prijs van de auto zelf, wanneer je deze naar Nederland laat importeren. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van verschillende factoren. Dit artikel zet ze voor je op een rijtje. 

Beoogde gebruik van een auto 

Allereerst is het belangrijk om na te gaan in welke mate de auto gebruikt zal worden. Heb je de auto slechts af en toe nodig om bijvoorbeeld bij familie op bezoek te gaan of naar je vakantiebestemming in het buitenland te rijden? In dat geval kan een deelauto of huurauto de beste optie zijn. Het bespaart je veel geld. De vaste lasten als de afschrijving op de auto en bijvoorbeeld de wegenbelasting hoef je in dit geval immers niet te betalen. Veel mensen zullen echter op zoek zijn naar een auto om deze dagelijks of in ieder geval een paar keer per week te gebruiken. Ze rijden met de auto naar het werk, halen van de kinderen van school, enzovoorts. 

Auto in Nederland of het buitenland kopen 

Bij de aankoop van een auto heb je de keuze uit een occasion in Nederland en modellen in het buitenland. Mogelijk zijn bepaalde modellen auto’s momenteel goedkoper in Duitsland of België. In zo’n geval is het interessant om de import van zo’n auto te overwegen. Het kan je veel geld besparen. Bij het importeren van een auto betaal je BPM. Het is een belasting voor het importeren van auto’s. 

Online snel een indicatie van de BPM opvragen 

Om het importeren van een auto uit het buitenland zo makkelijk mogelijk te maken, is het verstandig om een online tool te gebruiken voor het berekenen van de BPM. Deze tools geven je een indicatie van de BPM, mits de auto in 2013 of daarna gebouwd is. Bij modellen van voor 2013 werkt de tool vaak niet goed. Om de BPM te kunnen berekenen is het belangrijk om de CO2-uitstoot van het model bij de hand te houden. Vaak vind je deze in de productomschrijving van de te importeren auto. Houd er rekening mee, dat de tools voor het berekenen van de BPM vaak alleen bedoeld zijn voor personenauto’s.